BB (25) 1 octombrie 1999: Catalin Taranu, promovat la 4 Dan pro

Cu editia 25 a derby-ului Bucovina-Banat aniversam un eveniment drag noua: Catalin Taranu este promovat la rangul de 4 Dan pro.


Primii pasi

Catalin Taranu este primul european care a reusit sa devina jucator profesionist in Japonia, la Nihon Kiin.

Prima sa partida de Go a fost in aprilie 1989, datorita profesorului sau de matematica Cristian Cobeli (de asemenea, profesor asistent la Academia Romana din Bucuresti), care infiintase un mic cerc de Go la Vatra Dornei.

Povestea a pornit de la un proiect de informatica, supervizat de domnul Cobeli la care au participat Catalin si Cristian Pop. Printre lectiile de matematica s-au strecurat si cateva informatii despre jocul de Go si astfel cei doi au ajuns sa cunoasca prima generatie de elevi ai domnului Cobeli: Marcel Crasmaru si Petru Oancea.

Ne jucam Go tot timpul, chiar si în timpul orelor de școala sau seara tarziu in parc, cand numai pietrele albe ramaneau vizibile.

Patru luni mai tarziu am participat la primul meu turneu. Am intrat cu rang de proba 6 kyu, am jucat în grupa de 10-4 kyu și am castigat toate cele opt jocuri. Îmi amintesc de sentimentul minunat al turneului, jucat în epoca de aur a Go-ului in Romania.

Acest început de succes și conexiunile fantastice create intre oameni m-au facut sa fiu complet legat de joc. La vremea respectiva, se desfasura in fiecare luna un turneu, iar entuziasmul tuturor jucatorilor fata de Go era foarte mare.

La un an dupa ce a invatat jocul, Catalin Taranu a ajuns shodan, iar un an mai tarziu avea deja 4 dan amator.


Insei in Japonia

In aprilie ‘95 a ajuns in Nagoya, Japonia și a devenit insei la filiala Nagoya a Nihon Kiin.

Pe atunci alocam studiului Go-ului si limbii japoneze in jur de 12 h/zi. Cand am devenit pro stapaneam aproximativ 1200 kanji-uri.

Jucam mult, studiam mult. Imi amintesc cu placere de partidele jucate cu Hane Naoki atat ca insei cat si ca profesionist, precum si de sesiunile de studiu la Hane Yasumasa 9 Dan Pro.

Dar cel caruia ii datorez tot ce stiu despre Go si care m-a format intr-o mare parte ca om este Saijo Sensei.

Norocul de a avea un profesor minunat ca Saijo sensei dar și propriul program de studiu intensiv, au dus la un progress remarcabil: in primăvara anului 97, Catalin Taranu devenea jucator profesionist de Go la Nihon Kiin – Asociatia Jucatorilor Profesionisti din Japonia.

Cariera mea de profesionist a continuat la fel de repede ca cea de amator: in acelasi an am devenit 2 Dan pro, anul urmator 3 și urmatorul 4 Dan pro.


4 Dan Pro

De cand a devenit pro a avut o evolutie rapida, similara cu cea a lui Cho Chikun, 5 Dan in 5 ani.

Hane Naoki, multiplu detinator de titluri in Japonia, a afirmat ca lui i-a luat mai mult timp sa ajunga 5 Dan pro. Intre 1 si 4 Dan pro a fost aproape tot timpul in top 10 conform ziarului Nihon kiin – Shukan Go (Go weekly)

In sistemul profesionist japonez, jucatorii primesc un anunt cu locul si data desfasurarii partidei prin posta.  Partidele sunt jucate in dojo, intr-o atmosfera ceremonioasa de templu si dureaza in medie aproximativ 10h.

In octombrie 1999, Catalin Taranu a fost promovat la 4 Dan pro, in cadrul Nihon kiin. A fost o evolutie remarcabila!

Au fost multe partide intense in liga pro.  Imi amintesc, spre exemplu, o partida jucata in perioada aceea cu un jucator mult mai puternic, unde am castigat si multe puncte in Oteai. La un moment dat, el a facut o mutare riscanta. Am simtit ca ii pot captura un grup important si m-am concentrat 2 ore pe mutarea decisiva. Dupa ce am pus piesa pe tabla, el a cedat.

In anul 2000, Catalin a fost promovat la rangul de 5 Dan pro, care marcheaza intrarea in elita jucatorilor profesionisti din Japonia.

Intr-un interviu acordat lui Pieter Mioch, Catalin afirma:

https://gobase.org/studying/articles/mioch/taranu/?issue=1

Eu cred ca forta spiritului constituie cel putin jumatate din taria de joc a cuiva. Este un fel de super-incredere, combinata probabil cu experienta, cunoasterea jocului si tenacitate.

Kiai-ul (spirit de lupta) si vointa de a castiga sunt importante si chiar necesare pentru a juca bine. Exista insa un hotar foarte fin, intre exagerare si increderea onesta in sine.

Author: Mihaela Taranu

Leave a Reply