Cu editia 40 a derby-ului Bucovina-Banat marcam World Logic Day ce se aniverseaza anual in data de 14 ianuarie.
Abilitatea de a gândi este una dintre cele mai definitorii trăsături ale omenirii. În diferite culturi, definiția umanității este asociată cu concepte precum conștiința, cunoașterea și rațiunea. Conform tradiției occidentale clasice, ființele umane sunt definite ca “raționale” sau “animale logice”. Logica, ca investigație pe principiile raționamentului, a fost studiată de multe civilizații de-a lungul istoriei și, încă de la primele sale formulări, logica a jucat un rol important în dezvoltarea filozofiei și a științelor.
În ciuda relevanței sale incontestabile pentru dezvoltarea cunoștințelor, științelor și tehnologiilor, există puțină conștientizare publică cu privire la importanța logicii. Proclamarea Zilei Mondiale a Logicii de către UNESCO, în asociere cu Consiliul Internațional pentru Filosofie și Științe Umane (CIPSH), intenționează să aducă istoria intelectuală, semnificația conceptuală și implicațiile practice ale logicii în atenția comunităților științifice interdisciplinare și a publicului larg.
O sărbătoare anuală dinamică și globală a Zilei Mondiale a Logicii are ca scop încurajarea cooperării internaționale, promovarea dezvoltării logicii, atât în cercetare, cât și în predare, sprijinirea activităților asociațiilor, universităților și altor instituții implicate în logică și îmbunătățirea înțelegerii publice a logicii și implicațiilor acesteia pentru știință, tehnologie și inovație. În plus, sărbătorirea Zilei Mondiale a Logicii poate contribui și la promovarea unei culturi a păcii, a dialogului și a înțelegerii reciproce, bazată pe avansarea educației și a științei.
“Logica este mereu prezentă: când folosiți software AI, când porniți computerul, când dezvoltați un argument. Logica este contemporana si universala. Cu toate acestea, în ciuda faptului că suntem înconjurați de logică, rămânem destul de puțin conștienți față de omniprezenta sa. Adesea folosim logica fără să știm că o facem. Astfel, pentru a atrage atenția asupra importanței logicii în dezvoltarea cunoașterii, UNESCO a proclamat 14 ianuarie Ziua Mondială a Logicii.” Audrey Azoulay, director general al UNESCO
Go-ul este singura arta martiala a gandirii ce antreneaza ambele emisfere ale creierului:
– emisfera dreapta: recunoasterea formelor, creativitatea, intuitia, judecata,
– emisfera stanga: strategia, calculul, memorarea, gandirea logica.
Mirel Florescu 6 Dan, Antrenor: “Jocul de go este cel mai complex joc de inteligenţă. Complexitatea sa este dată de numărul uriaş de variante care pot apărea în timpul unei partide, număr ce depăşeşte puterea de calcul a computerelor moderne. Regulamentul, în schimb, este unul foarte simplu şi se poate învăţa în 2-3 minute. Poate tocmai faptul că sunt puţine elemente obligatorii în regulament duce la complexitatea jocului, imaginaţia şi intuiţia fiind elemente cel puţin la fel de importante precum puterea de calcul”.