BB (24) GP Fujitsu Bucuresti 97


Cu editia 24 a derby-ului Bucovina-Banat aniversam un eveniment international: Fujitsu Grand Prix Bucharest 27-28.09.1997.


In zilele de 27 si 28 septembrie 1997, intr-o perioada destul de tumultuoasa pentru Federatia Romana de Go, a avut loc concursul Fujitsu Grand Prix d’Éurope, in Bucuresti, la Clubul RATB.

Dupa organizarea Campionatului European de Juniori de catre fundatia Sakura, in 95, Romania avea un renume de bun organizator pe plan international asa ca nu este de mirare ca acest concurs a reunit 100 de jucatori atat din Romania cat si de peste hotare.


Dupa 6 runde disputate intens, castigator a iesit Liviu Oprisan.


Liviu Oprisan

“Amintirile sunt destul de vagi- stiu ca am jucat la Clubul de sah RATB de pe Lipscani, ca am castigat la Popicu (ultima partida castigata in fata lui) si am pierdut la Cornel (prima partida pierduta in fata tanarului talent) 🙂 . A fost un an plin de evenimente pentru mine (eram proaspat tatic, terminasem facultatea si urma sa intru la master). Asa ca eram “pe val”.

Probabil asa se explica cea mai buna performanta obtinuta de mine ca jucator de GO. Castigand -ca outsider -am simtit un val de simpatie din partea jucatorilor- fie vechi prieteni, fie oameni cu care jucam pentru prima data.”


Si pe atunci erau putine fete in lumea Go-ului romanesc, iar Irina a fost de acord sa ne spuna cateva vorbe despre evenimentul respectiv.


Irina Davis

“În anii ăia, a fost o perioadă în care aproape fiecare week-end mi-l petreceam în Clubul RATB. Cred că și acum am în minte fiecare denivelare din curtea cu piatră cubică pe care o traversam că să intrăm în club.

Nu mai știu exact unde s-a ținut GP Bucharest 1997 (probabil că nici n-am mai vrut să știu la un moment dat, din cauza rezultatului slab – două victorii din șase), dar cred că tot acolo, în cele două săli, cea de la parter cu pereți de sticlă, acvariul nostru de toate zilele și cea de sus, “a maeștrilor”, în care multă vreme nici n-am îndrăznit să intru.

Era un eveniment foarte important, la vremea aia Bucureștiul făcea parte din circuitul Fujitsu: un turneu pe lună într-unul din orașele Europei. Cel de la Londra pica de Anul Nou, francezii reușiseră să le sufle nemților week-endul lung de Paște și, odată cu el, ultimul turneu din an, “marea finală”.

Atmosfera era excepțională, erau prezenți cei mai puternici jucători europeni și, în ciuda vârstelor diferite, am constatat adesea că pasiunea lor pentru go îi strângea de multe ori atât în jurul tablei, peste zi, cât și în jurul mesei, seară și până noaptea târziu.”


Tot despre acel concurs, ne povesteste in cateva cuvinte, asa cum numai el stie, “rising star” Cornel Burzo.


Cornel Burzo

“Aveam 17 ani si jucam Go de vreo 3 ani deja si tocmai confirmasem shodan in vara anului 1997 putin inainte de turneul Fujitsu GP din Bucuresti din septembrie.

Acest concurs a fost pentru mine al 2-lea turneu international fiind un Grand-prix la care au participat jucatori din Serbia (fosta Yugoslavia in acea perioada), Turcia si chiar Olanda si era un motiv bun de a schimba cateva cuvinte (putine de alftel) in engleza cu jucatori straini cu care m-am intalnit de nenumarate ori ulterior la diverse turnee importante din Europa si Asia.

Pana sa joc la GP ma tot zbateam sa depasesc bariera psihologica care am avut-o pe la 1k-2k de prin martie 1996 cand am jucat la Campionatul european de juniori de la Baile Felix unde am si avut primele victorii la jucatori de nivel 1d insa nu era suficient sa promovez si devenise un pic frustrant mai ales ca studiam serios in perioada aia, citeam orice carte gaseam in engleza si incepusem sa pun partide pro pe tabla pentru a ma inspira (inca nu aveam acces la Go pe internet).

Insa in vara anului 1997 am luat parte la o tabara de Go organizata la Orsova unde jucasem 32 partide oficiale in cateva turnee pt. juniori pe care le-am castigat si rating-ul incepuse sa arate mai bine, la putin timp dupa acest eveniment am jucat un turneu la Craiova unde in sfarsit am reusit sa confirm nivelul de 1d cu victorii la jucatori de top ai Romaniei  printre care cea mai spectaculoasa a fost cea impotriva lui Lucretiu Calota 5d.

Fiind 1d si cu moral ascendent am venit la Bucuresti la Fujitsu GP cu obiectivul sa mai fac niste victorii la danisti si se pare ca am avut un turneu senzational in care am pierdut doar la Cristian Pop 6d insa reusisem prima mea victorie la un jucator de 4d Liviu Oprisan care a fost si castigatorul turneului.

Acest turneu a fost pentru mine o rampa de lansare in ascensiunea la nivel dan superior si in acelasi timp un pas spre accederea in cercul restrans al jucatorilor de elita din Romania.

Ulterior am confirmat 4d la Campionatul European din Mamaia 1998, 2 ani mai tarziu am urcat la 5d dupa multe alte aparitii in turnee interne si internationale iar in 2003 am reusit sa urc la 6d cu loc 3 la Campionatul European din St.Petersburg.

In martie 2019 am confirmat 7d castigand turneul la Bratislava, SK unde am si reusit sa ajung la 1000 partide oficiale castigate in turnee. ‘Life is full of dreams, so is the Goban


Author: Mihaela Taranu

Leave a Reply