Bucovina-Banat (18) Ishida Yoshio

Evenimentul marcat de editia cu numarul 18 a derby-ului Bucovina-Banat este ziua de nastere a faimosului Ishida Yoshio 9 Dan Pro.


Membrii celor doua echipe “Bucovina” si “Banat” se mai pot inscrie in concurs pana vineri seara la ora 20:00 pe pagina turneului. Distribuirea pe mese va fi anuntata, ca de obicei, tot pe site, pana vineri la ora 22:00.


Ishida Yoshio “The computer

Ishida Yoshio s-a nascut pe 15 august 1948 si a fost unul dintre cei mai puternici jucatori ai anilor ’70. A castigat in competitii o mare parte dintre titlurile lumii profesioniste de GO:

Ishida a descoperit jocul de Go la varsta de 8 ani. A fost elev al legendarei scoli de Go conduse de catre Kitani Minoru, unde a studiat alaturi de nume faimoase precum: Cho Chikun, Kobayashi Koichi, Kato Masao si Takemiya Masaki.

A devenit Shodan profesionist in anul 1963, fiind promovat prin sistemul profesionist nipon “Oteai”. A atins nivelul de 9 Dan Pro in 1974, dupa numai 11 ani.

Ishida a fost cel mai tanar castigator al turneului si titlului Honinbo, la varsta de numai 22 de ani.

Supranumele de “Computerul” l-a castigat datorita capacitatii sale de a calcula foarte precis yose-le.

In anul 2000 a fost votat de catre fanii “NHK’s Sunday TV Go tournament” (concurs sponsorizat de Televiziunea nationala japoneza) drept cel mai popular comentator.

In 2010, in urma partidei cu Sanno Hirotaka, a aniversat 1.000 de victorii obtinute in cariera sa profesionista.


Ishida Ioshio a oferit comunitatii de Go mondiale patru carti foarte importante: “All About Thickness” si “Dictionary of Basic Joseki” (3 volume).


Author: Mihaela Taranu

Leave a Reply