BB (27) Partida Secolului

~ sursa poza ~


Cu editia 27 a derby-ului Bucovina-Banat aniversam partida dintre doi mari jucatori, supra-numita si “a secolului”.


“Partida Secolului” este denumirea oferita unei intalniri aniversare dintre Honinbo Shusai (alb) si Go Seigen (negru), cu ocazia implinirii a 60 de ani de catre Honinbo Shusai. Jocul a inceput pe 16 octombrie 1933 si s-a terminat in 29 ianuarie 1934.

Honinbo Shusai, 9 Dan Pro, era la acea vreme liderul faimoasei scoli de Go Honinbo, iar Go Seigen era o tanara speranta in plina ascensiune care si-a implinit ulterior potentialul prin accederea la titlul de 9 Dan Pro. Datorita importantei acestor doi jucatori, presa vremii a denumit intalnirea dintre cei doi drept “Partida Secolului”.

Fiecare jucator a avut un timp de gandire de 24 de ore, iar partida a fost intrerupta de 13 ori, durand astfel peste 3 luni de zile.


Exista o controversa in jurul acestei partide, bazata pe cateva marturii ale unor persoane implicate.

Honinbo Shusai, ca fiind jucatorul mai puternic, ce juca cu albele, avea dreptul de a intrerupe partida oricand dorea el. Astfel a intrerupt-o in mod strategic in mai multe randuri dupa mutarea partenerului de joc. Se speculeaza ca acesta, in perioada de suspendare, mergea acasa si studia situatia de pe goban impreuna cu elevii sai. Shusai era in urma la puncte pana in ziua 13 a partidei cand a realizat o mutare exceptionala, mutarea 160 (notata cu 1 in diagrama de mai jos).

O sursa apropiata celor intamplate a afirmat ca mutarea surpriza a fost de fapt ideea lui Maeda Nobuaki – unul dintre elevi, acesta confirmand partial informatia.


Partida este amplu analizata in cartea “Old Fuseki vs New Fuseki: Honinbo Shusai Plays Go Seigen”. Author: John Fairbairn, 1 ianuarie 2011.

~ sursa ~

Author: Cristian Bratu

Secretar al Clubului Sportiv de GO "Walter Schmidt" din Timisoara

Leave a Reply