Bucovina-Banat (17) Atomic Bomb Go Game

Evenimentul marcat de editia cu numarul 17 a derby-ului Bucovina-Banat este a doua partida din disputarea celui de al treilea titlu Honinbo (1945).


Membrii celor doua echipe “Bucovina” si “Banat” se mai pot inscrie in concurs pana vineri seara la ora 20:00 pe pagina turneului. Distribuirea pe mese va fi anuntata, ca de obicei, tot pe site, pana vineri la ora 22:00.


Atomic Bomb Go Game

este numele dat unei partide de GO ce era in curs de desfasurare in ziua in care aviatia SUA a dat drumul bombei atomice “Little Boy” asupra orasului Hiroshima la 6 August 1945.


Jucatorii erau Hashimoto Utaro, detinatorul titlului Honinbo, si Iwamoto Kaoru challenger-ul la titlu.

Aceasta este a doua partida din 6 (terminate la egalitate 3-3), urmate de inca doua de baraj (castigat de Iwamoto in sistem de 2 din 3).

(lupta pentru castigarea titlului Honinbo se realizeaza prin intermediul a 6 partide fara komi, fiecare pe parcursul a cate trei zile)

Prima partida se desfasurase in zilele de 23-25 iulie 1945 in centrul Hiroshimei. A doua partida, 4-6 august 1945, s-a jucat in suburbiile Hiroshimei si se afla in cea de a treia sa zi atunci cand bomba atomica a distrus orasul. Era ora 8 si un sfert dimineata, iar competitorii abia terminasera de re-pozitionat jocul, fara sa apuce insa sa reia continuarea partidei. Se aflau la mutarea 106 (L11).

Mai multi oameni prezenti au fost raniti, in special de cioburile de sticla ale geamurilor sparte de suflul expoziei, cladirea a fost si ea afectata, iar Hashimoto a fost daramat la podea. Partida s-a reluata dupa orele pranzului, fiind castigata de catre Hashimoto cu albele la 5 puncte, aducand astfel scorul partial al infruntarii la egalitate 1-1.


Exista o controversa morala asupra acestei partide. Unii lauda spiritul jucatorilor profesionisti de a continua sa joace indiferent de piedicile externe, altii acuza lipsa de sensibilitate a celor doi care au decis sa joace in timp ce in jurul lor supravietuitorii traiau drame cutremuratoare.

6 august 1945 este considerata una dintre cele mai intunecate zile din istoria omenirii.

Author: Cristian Bratu

Secretar al Clubului Sportiv de GO "Walter Schmidt" din Timisoara

Leave a Reply