Promovare in rural 2002: Ciacova si Traian Vuia

Mai multe organizatii neguvernamentale prezentand oferte de activitate edililor din comunele timisene Ciacova si Traian Viua (iulie 2002).

Reprezentanti din partea Clubului de Go din Timisoara: Gabriel Ciora si Cristian Bratu.

Mail informativ trimis catre colegii de Club.


Buna!

In cele ce urmeaza am sa va informez cu privire la o actiune de promovare a Go-ului in cateva din comunele Timisene.

Context:
Agentia pentru Informarea si Dezvoltarea Organizatiilor Neguvernamentale (AID-ONG) – fundatia la care lucrez – deruleaza in aceasta perioada, in judetul Timis, un program de stimulare a asociativismului in afara oraselor mari (mediu rural + orasele mici).
Programul este finantat de Delegatia Comieiei Europene la Bucuresti si prevede organizarea unor intalniri intre cetetenii din 22 de comune din judetul Timis cu reprezentanti de organizatii neguvernamentale din Timisoara.
Rolul acestor ONG-isti este de a-si prezenta organizatia si de a povesti mai detaliat despre un proiect reusit, astfel incat sa le dea locuitorilor de la sate o idee despre ce sunt ONG-urile si cu ce se ocupa ele.

Actiunea noastra:
Printre ONG-istii invitati sa participe la aceste prezentari s-a aflat si Gabi Ciora pentru a reprezenta Clubul Sportiv de Go “Walter Schmidt” si sa vorbeasca despre proiectul pe care il coordoneaza in Giarmata: Clubul de Go de juniori.
Astfel, Gabi a participat la prezentari in trei localitati din mediul rural Timisan: Lenauheim, Ciacova si Uivar.
Au fost distribute materiale de prezentare a jocului de Go, s-a vorbit mult de “Open Timisoara 2002” din perspectiva participarii copiilor si de asemenea Gabi a mai povestit despre evolutia spectaculoasa a Clubului de Juniori Giarmata.
Gabi a avut la el reviste de Go, un joc de Go magnetic si o mapa cu fotografii de la concurs.
(La aceste intalniri am participat si eu din partea Asociatiei Pro Democratia; de aceea sunt in masura sa va povestesc despre cele intamplate).

Perspective:
Cea mai reusita intalnire s-a desfasurat la Ciacova, cu sprijinul Telecentrului local. (Telecentrul este un centru de resurse comunitar care urmareste dezvoltarea vietii economice, sociale si culturale a localitatii in care functioneaza. Exista mai multe astfel de institutii in Timis, ele fiind infiintate de Centrul de Asistenta Rurala cu sediul in Timisoara – fundatie desprinsa din fosta Fundate pentru o Societate Deschisa = “Soros”)
La Telecentrul Ciacova am gasit un grup de tineri interesati de initierea de activitati de joc si competitionale. Acestia sunt grupul de voluntari ai Telecentrului, coordonat de domnul pofesor Jitarel. Domnul Jitarel a preluat initiativa in vedera infiintarii unui club de jocuri logice pe langa Telecentru. Gabi le-a lasat un joc de Go 9×9, si adrese ale unor pagini de web despre Go.
De asemena au promisiunea noastra asupra disponibilitatii de a ne deplasa, la solicitarea lor, pentru a tine timp de 1-2 zile un curs de Go. Aviz membrilor clubului cu masina si disponibilitate de a preda Go-ul la tara!

Dupa ce Gabi a plecat la Concursul National am preluat eu sarcina de a reprezenta Clubul de Go la aceste intalniri de promovare a asociativismului in mediul rural (au mai ramas de acoperit inca 7 localitati).
Ieri am avut o prima deplasare, in aceasta calitate, in comuna Traian Vuia (langa Faget). Intalnirea s-a desfasurat in satul Sudrias, la sediul Telecentrului din localitate. (stati pe aproape ca lucrurile devin din ce in ce mai interesante!) Aici am intalnit un fost jucator de Go, profesor de geografie in satul Surduc: Adrian Panaitescu. El a invatzat Go prin anul ’87, in armata. Juca Go cu colegii in timpul garzilor de la infirmerie. Jucau pe o tabla de carton improvizata si foloseau pe poste de pietre: saprosan (alb) si triferment (rosu). Cel care l-a invatat Go a fost un ofiter din Braila.
Dupa intalnirea cu el, domnul Adrian s-a aratat interesat sa reia activitatea de Go, si mai mult, sa introduca Go-ul ca activitate in Clubul Scolar din Surduc pe care il organizeaza in acest moment. I-a suras si dumnealui ideea de a organiza niste cursuri de Go tinute de membrii Clubului “Walter Schmidt”.

Legatura:
Copiii din Surduc au participat deja la unui program de schimb de tineret in cadrul unei tabere de vara realizate in colaborare cu copii din Ciacova (comuna unde va ziceam ca a avut Gabi succes).
Cand am auzit asta mie mi-a si rulat prin fata ochilor filmul cu finala judeteana Timis de juniori pe echipe: Surduc-Ciacova. 🙂
Copii din Surduc au la dispozitie microbuzul Priamriei Traian Viua destinat transportului scolar, asa ca lor nu le este greu sa se deplaseze. De asemenea, caruia dintre timisoreni o sa i se para greu sa se deplaseze la Lacul Surduc pentru niste cursuri de Go?!

Avem coordonatele de contact ale celor doi profesori cordonatori din Ciacova si Surduc. De asemenea in atas puteti viziona si cateva poze de la intalnirile din cele doua comune (Ciacova si Traian Vuia; Sudrias si Surduc sunt sate din T.V.)

Tot in atas mai gasiti si materialul despre Go pe care il distribuim la intalniri. Cine are posibilitatea sa mai faca niste copii xerox de calitate il rog sa ma ajute.

Am sa va tin la curent cu urmatoarele mele deplasari.

Cu stima,
Cris

Share:

Author: Cristian Bratu

Secretar al Clubului Sportiv de GO "Walter Schmidt" din Timisoara

Leave a Reply